Supercompensatie van het leven

Niet helemaal uitgerust word je wakker. Je hebt een volle dag op het programma. Het is de vraag of je tijd hebt om nog wat eten naar binnen te krijgen. Met de haren nog nat kleed je je snel om en haast je jezelf naar je werk. De ene afspraak na de andere, je drinkt nog maar een bakje koffie. Je energie is laag, maar er is een belangrijke deadline. Je mond voelt wat droog, te weinig water gedronken. De hele dag gezeten achter je laptop. Wat moegestreden en twee uur later dan verwacht stap je de auto weer in op naar alle dingen die je ook thuis nog moet regelen. Thuis alles geregeld plof je uitgeput op de bank, nergens meer ‘puf’ voor. Je schenkt een wijntje in om te ontspannen. Je voelt je moe, futloos en laag in je energie. Je hebt de hele dag ‘aangestaan’, dus nu nog maar even een aantal series binchen. Morgen weer zo’n dag.

Het verhaal dat ik hierboven schets is wellicht een beetje gechargeerd, toch zijn er veel mensen die hierin toch het een en ander herkennen. Om te checken of je misschien ook niet helemaal optimaal herstelt heb ik hieronder een aantal vragen.

Hoeveel van deze onderstaande vragen kun je bij jezelf afvinken? Misschien wel meer dan dat je zelf bij stil hebt gestaan. Heb je dan wellicht toch meer stress dan gedacht?

  • Ontspan je eigenlijk wel echt?
  • Waarom is écht ontspannen zo essentieel voor een goede gezondheid?
  • Vind je dat je geen stress hebt, maar heb je het alleen ongelooflijk druk?
  • Check jij je mail op de wc?
  • Ligt je telefoon als je uiteten gaat naast je bestek?
  • Ben je donateur van de sportschool, ga je alleen nooit omdat je geen puf hebt?
  • Word je midden in de nacht wakker met een onrustig gevoel in je lijf?
  • Heb je alcohol nodig om te ontspannen?
  • Vind jij jezelf op de meest bizarre tijden voor het keukenkastje op zoek naar iets zoets?
  • Zeg jij tegen jezelf dat de problemen van de ander veel erger zijn dan je eigen probleem?
  • Lach je veel weg? Ga je conflicten uit de weg voor de lieve vrede?
  • Of ga je juist te veel aan en heb je om onduidelijke redenen met iedereen een conflict?
  • Rook je opeens weer?
  • Drink je sloten met koffie?
  • Heb je wel eens op de eerste dagen van je vakantie dat je allerlei klachten ontwikkeld en een beetje ziek wordt?

Net als met trainen breken we lichaamsweefsel af als we het gebruiken en bouwen we het op als we herstellen. Het ontspannen is even belangrijk als het inspannen. Zo kun je het ook zien als je een lange, inspannende werkdag hebt gehad. Je gebruikt een boel systemen van je lichaam en je geest op volle toeren, je moet ook hiervan herstellen anders laad de batterij niet meer goed op. We weten vanuit de wetenschap dat we herstellen, verteren en opbouwen als we volledig ontspannen zijn en dat als we ‘aan staan’ we voornamelijk energie verbruiken. De balans tussen ontspannen en werken, aan en uit staan, is daarom essentieel voor een goede gezondheid. Anders houd je het simpelweg niet vol, omdat je lichaam moet herstellen voordat het weer aan kan gaan.

Het is evident dat we het leven dat we leven en de dingen die we doen graag willen volhouden. Het is daarom ook helpend om te weten wanneer je stress hebt en wanneer je dus ontspant. Maar hoe? Een zeer belangrijke ‘biomarker’ om dit inzichtelijk te maken is je Heart Rate Variability (HRV). Deze methode is niet invasief en aan de hand van de laatste wetenschappelijke inzichten erg valide. Als je veel variatie hebt tussen de hartslagen ben je ontspannen. Als je ritme van je hart meer staccato gaat kloppen en er minder variatie is, heb je meer stress. Je hart en lichaam maken zich klaar om te vechten, vluchten of om te bevriezen.

Samenvattend zou je kunnen zeggen dat je met een hoge HRV ontspannen bent en dus je batterij weer oplaad en met een lage HRV je stress ervaart en dus niet hersteld. Een lange tijd achter elkaar geen herstel kan betekenen dat je uitgeput raakt.

Firstbeat is de meest vooraanstaande fabrikant van hartslag technologie. Zij meten naast je hartslag ook je HRV. Met een plakker onder je sleutelbeen en een plakker aan de andere kant op je borst doe je de meting 3 dagen lang. Vaak pak je 2 werkdagen en 1 weekenddag, op deze manier krijg je een goed beeld van je week. Wanneer heb je stress en wanneer herstel je. Dat ziet er zo uit als op de afbeelding hieronder. Je houd een eigen dagboek bij met activiteiten, maar ook je subjectieve ervaring van stress. Daarna ga je met je health coach van Movelife de data analyseren, dat je inzicht krijgt in je eigen stresslevels en slaap. Om vervolgens samen een plan op te stellen hoe je jouw leefstijl aan kunt passen met concrete tools en adviezen.

  • Het geeft inzicht in je stresslevels over drie dagen.
  • Het geeft nauwkeurig inzicht in je slaap kwaliteit
  • Het geeft inzicht in de mate waarin je hersteld/ echt ontspant
  • Je kan op basis van deze meting een concreet plan opstellen samen met je coach
  • Je kan daarna drie maanden lang metingen doen om te kijken of je interventies verschil maken

Is je interesse gewekt en zou je graag een 3 maanden traject willen doen om je leefstijl die aanpassingen te geven dat je energieker door het leven gaat?
Plan een gratis intake en bespreek de mogelijkheden met een van onze coaches.