Rode bieten

De rode biet, ook wel ‘kroot’ genoemd, heeft een heerlijk zoete smaak en is hét wintermedicijn bij uitstek, want boordevol vitaminen en antioxidanten.De rode biet is het kleine broertje van de suiker- en de voederbiet. Rode bieten hebben meestal een ronde vorm maar er bestaan ook variëteiten met langwerpige vormen en met geel en wit vruchtvlees. De gele exemplaren zijn frisser van smaak en worden vaak in een salade gebruikt.

De goede eigenschappen van rode bieten Rode bieten zijn:

 • een goede bron van vitamine A en C, onmisbaar voor een sterk immuunsysteem.
 • rijk aan gezonde voedingsstoffen en vezels.
 • bevatten veel ijzer, ontgiften de lever en zuiveren het bloed.
 • rijk aan magnesium, kalium, foliumzuur (door de aanwezigheid van foliumzuur beschermen ze tijdens de zwangerschap tegen spina bifida (open ruggetje).
 • Daarnaast bevatten rode bieten  ‘bètacyanine’, een plantaardig pigment dat volgens sommige onderzoeken cellen helpt beschermen tegen kankerverwekkende stoffen.
 • Rode bieten bevatten ook een goede dosis antioxidanten en verkleinen het risico op hartklachten.
 • Ze helpen je cholesterol verlagen (tot wel 40% minder als je dagelijks een kleine portie bietjes eet)
 • Het blad zelf is een rijke bron van kalium, calcium, ijzer, bètacaroteen en vitamine C
 • Rode bieten behoren tot de groenten die de meeste suiker bevatten, maar bevatten relatief weinig calorieën: circa 37 kcal in 80 gram.

Helpt rode biet tegen hoge bloeddruk? De resultaten van een kleine studie gesponsord door de Britse Heart Foundation liegen er niet om. Mensen met hoge bloeddruk die dagelijks een glas van ongeveer 250 milliliter rodebietensap dronken, zagen hun bloeddruk gemiddeld met ongeveer 10 ml kwik dalen. Dat komt ongeveer overeen met het effect dat bereikt wordt met veel geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk. Maar daarmee nog niet aangetoond dat je gezondheid, en vooral die van je hart en bloedvaten, er dank zij dat glas sap op vooruit zal gaan. Dat zal nog moeten blijken uit langer lopende onderzoeken.  Deze zullen nog moeten uitwijzen of het verlagend effect op de bloeddruk ook na langere tijd nog blijft aanhouden.

Prestatie verhogend effect Tijdens de Tour de France van 2012 is er een nieuw onderzoek over een test met wielrenners verschenen.  De renners moesten 2 x een tijdrit van 4km en van 16km rijden. 2,5 uur voor de ritten dronk men een halve liter rode bietensap die de ene keer wel en de andere keer geen nitraat bevatte. De prestatie na het drinken van de gewone, nitraatrijke, rode bietensap waren beter dan na de sap waar het nitraat uit was gehaald. Gemiddeld was het verschil 11 seconden op de 4km tijdrit en 45 seconden op de 16km tijdrit. Dit kwam omdat bij hetzelfde zuurstofverbruik men meer energie (watt) kon voortbrengen. Een bloedvatverwijdende werking van het nitraat en de geringere zuurstofbehoefte van de spieren zijn hiervoor verantwoordelijk. De auteurs benadrukken dat, afgezien van het nitraat, de polyfenolen en betacyanine in rode bieten ook een gunstige invloed op de gezondheid en de prestaties kunnen hebben.

Een gezond en sterk lichaam in 12 weken

 • training- en leefstijlprogramma
 • 6 - 8 deelnemers per groep
 • 3 trainingen per week
 • Voedingsrichtlijnen en weekmenu's
 • Leefstijl coaching

Personal trainer Utrecht

Fit en gezond blijven, dat willen we allemaal, maar wat doe jij eigenlijk om dat voor elkaar te krijgen? Jouw personal trainer in Utrecht staat voor je klaar bij

Lees meer »

Kaneel

Allereerst is het goed om te weten dat 90% van de verkochte kaneel geen echte kaneel is. Het is de goedkope Cassia, een achterneefje van

Lees meer »