nu aan het lezen: Voedingsadvies

TERUG
< TERUG

Voedingsadvies

Meer dan 10 jaar geleden zijn wij begonnen als fysiotherapeuten die graag meer wilden betekenen voor de gezondheid van hun patiënten. Vandaag hebben we de eerste leefstijlsstudio van Utrecht. Een plek waar we op persoonlijke wijze kunnen werken aan jouw gezonde voedingspatroon, beweging & herstel. Voedingsadvies is een onderdeel van onze aanpak. In dit artikel verzamelen we daarom tips die jij direct in de keuken kunt toepassen. 

Wil jij je leefstijl een beter balans geven? Kom dan eens een kijkje nemen in onze leefstijlstudio die compleet is ingericht om jou te helpen aan een leven in balans.

  • Een nieuwe leefstijl
  • Een gezond voedingspatroon
  • Een optimaal herstel
  • Een gezonder lichaamsgewicht

 

Een goed alternatief is voor brood als ontbijt 

Quinoa Peer ontbijt

Tijdens voedingsadvies krijgen we regelmatig de vraag wat een goed alternatief is voor brood als ontbijt. Veel mensen komen erachter dat ze het ontbijt liever overslaan, terwijl dat de belangrijkste maaltijd van de dag is. Daarom willen we via onze facebook pagina wat alternatieven aan bieden voor de gebruikelijke broodmaaltijd. Hierbij het eerste recept: Quinoa met peer.

Wat heb je nodig? Quinoa, een peer, handje rozijnen, walnoten, theelepel kaneel en wat honing. Roer alles lekker door elkaar en je hebt een heerlijk gezond en smakelijk ontbijt.

  • Tip 1: NatureCrops heeft voorgekookte quinoa in het assortiment. Binnen 3 minuten is je quinoa klaar, wel zo fijn als je ’s ochtends haast hebt.
  • Tip2: Ook handig: kook wat extra quinoa aan het begin van de week en zet dit in de koelkast. Zo pak je snel wat voor je ontbijt of voor een salade.

 

Smaakversterkers

Hoe zit dat nou precies met smaakversterkers? Dat is wat mensen die voedingsadvies van ons krijgen regelmatig vragen. Lees hier wat je ermee moet als je een gezonde leefstijl wilt. Wil je gewicht verliezen of gewoon gezond leven, zorg dan dat je E621 vermijdt. Het zorgt er in ons lichaam voor dat onze hormoonhuishouding verstoord wordt en dat we honger krijgen. Zo zorgt E621 voor afgifte van tot 4 keer meer insuline (en van teveel insuline in het bloed krijgen we niet alleen honger, het zorgt ook voor een verhoogde vetopslag….). Daarnaast verbreekt E621 de verbinding tussen ons verzadigingscentrum in de hersenen en de maag waardoor de hersenen van de maag niet meer het sein ‘vol’ doorkrijgen en we blijven eten.

Dat is ook de reden dat die zak chips in één keer op moet. Meer honger zorgt ervoor dat we meer gaan eten en dat zorgt ervoor dat we meer eten kopen.

Ook gistextract is een smaakversterker die momenteel sterk onder vuur ligt. Het wordt vaak in één adem genoemd met E621, maar is niet hetzelfde. Gistextract wordt gemaakt uit een andere basisgrondstof, namelijk industrieel vervaardigde gist. Net als E621 bevat het glutamaat, de stof die zorgt voor de karakteristieke zoute smaak. Gistextract heeft geen E-nummer, waardoor er geen regels zijn voor het gebruik.

Gistextract wordt steeds vaker gebruikt als vervanging van zout. De verwarring ontstaat omdat zowel E621/ MSG als gistextract in dezelfde producten worden gebruikt. Er bestaat van gistextract ook een biologische variant, die minder sterke bijwerkingen zou geven. Het is echter niet onomstotelijk bewezen dat deze variant niet schadelijk zou zijn voor het lichaam. In dit geval is het dan ook echt een kwestie van zelf ervaren hoe je op deze variant reageert.

 

De rode biet als wintermedicijn

De rode biet, ook wel ‘kroot’ genoemd, heeft een heerlijk zoete smaak en is hét wintermedicijn bij uitstek, want boordevol vitaminen en antioxidanten.De rode biet is het kleine broertje van de suiker- en de voederbiet. Rode bieten hebben meestal een ronde vorm maar er bestaan ook variëteiten met langwerpige vormen en met geel en wit vruchtvlees. De gele exemplaren zijn frisser van smaak en worden vaak in een salade gebruikt.

 

Kaneel

Allereerst is het goed om te weten dat 90% van de verkochte kaneel geen echte kaneel is. Het is de goedkope Cassia, een achterneefje van de echte kaneel. Echte kaneel heet ‘Ceylon kaneel’. Dit is een stuk duurder dan Cassia maar de smaak is veel beter. Naast het feit dat de smaak beter is is ook de hoeveelheid coumarines vele malen lager in ceylon kaneel. Coumarines zijn hepatotoxisch, oftewel giftig voor de lever. Ceylon kaneel komt meestal uit Sri Lanka, maar soms ook uit India of Madagaskar.

Wat zijn de voordelen van kaneel?

Stabilisatie van je de bloedsuikerspiegel

Goed nieuws voor mensen met diabetes of met een instabiele bloedsuikerspiegel, kaneel kan ervoor zorgen dat je glucoseniveau gelijkmatiger wordt. Dit gebeurt op verschillende manieren. Zo maakt kaneel de cellen gevoeliger voor insuline en zorgt het ook voor ene vertraagde afgifte van suiker in het spijsverteringskanaal. Slechts 1 theelepel per dag kan al voor een gigantisch verschil zorgen.

Bestrijdt candida

Kaneelolie heeft in verschillende onderzoeken laten zien dat dit middel de schimmelinfectie door de gist Candida vermindert. Uiteraard is het mijden van suiker nog altijd beter.

Verbeterd de concentratie

Een smoothie met 8el griekse yoghurt, de sap van een halve citroen, een handje vol blauwe bessen, 2tl kaneel, 2el hennepzaad. Alles in de blender en klaar!

Kaneel kan je concentratie laten toenemen en je tegelijkertijd toleranter maken. Ook je geheugen kan een oppepper krijgen door kaneel.

Is een krachtig antioxidant

Oxidanten, ofwel vrije radicalen, kunne ons ouder maken door elektronen van ons lichaam te stelen. Kaneel kan weer elektronen doneren en dat maakt het antioxidant. Kaneel kan je dus jong en vitaal houden.

Verlaat het cholesterol

Meerder onderzoeken hebben laten zien dat een geringe dosis kaneel de cholesterol behoorlijk kan laten dalen. Alsof dat niet genoeg is kan kaneel zelfs de hoeveelheid tryglyceriden (vetten in je bloed) laten dalen.

Is rijk aan mineralen

Kaneel bevat veel mineralen als mangaan, ijzer en calcium. Vooral mangaan is zeer rijk in kaneel. Daarnaast bevat kaneel veel vitamine C en K.

Antimicrobieel

Kaneel kan beschermen tegen bacteriën, microben en schimmels. Volgens de oude Chinese geneeskunst kan kaneel bijdragen aan het verbeteren van de spijsvertering. Vooral in zoete gerechten geeft kaneel een extra dimensie. Het is goed toe te voegen aan bijvoorbeeld smoothies.

Ons voedingsadvies is dus om kaneel te introduceren in je dagelijks leven! Eet smakelijk!

De goede eigenschappen van rode bieten Rode bieten zijn:

  • een goede bron van vitamine A en C, onmisbaar voor een sterk immuunsysteem.
  • rijk aan gezonde voedingsstoffen en vezels.
  • bevatten veel ijzer, ontgiften de lever en zuiveren het bloed.
  • rijk aan magnesium, kalium, foliumzuur (door de aanwezigheid van foliumzuur beschermen ze tijdens de zwangerschap tegen spina bifida (open ruggetje).
  • Daarnaast bevatten rode bieten  ‘bètacyanine’, een plantaardig pigment dat volgens sommige onderzoeken cellen helpt beschermen tegen kankerverwekkende stoffen.
  • Rode bieten bevatten ook een goede dosis antioxidanten en verkleinen het risico op hartklachten.
  • Ze helpen je cholesterol verlagen (tot wel 40% minder als je dagelijks een kleine portie bietjes eet)
  • Het blad zelf is een rijke bron van kalium, calcium, ijzer, bètacaroteen en vitamine C
  • Rode bieten behoren tot de groenten die de meeste suiker bevatten, maar bevatten relatief weinig calorieën: circa 37 kcal in 80 gram.

Helpt rode biet tegen hoge bloeddruk? De resultaten van een kleine studie gesponsord door de Britse Heart Foundation liegen er niet om. Mensen met hoge bloeddruk die dagelijks een glas van ongeveer 250 milliliter rodebietensap dronken, zagen hun bloeddruk gemiddeld met ongeveer 10 ml kwik dalen. Dat komt ongeveer overeen met het effect dat bereikt wordt met veel geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk. Maar daarmee nog niet aangetoond dat je gezondheid, en vooral die van je hart en bloedvaten, er dank zij dat glas sap op vooruit zal gaan. Dat zal nog moeten blijken uit langer lopende onderzoeken.  Deze zullen nog moeten uitwijzen of het verlagend effect op de bloeddruk ook na langere tijd nog blijft aanhouden.

Prestatie verhogend effect Tijdens de Tour de France van 2012 is er een nieuw onderzoek over een test met wielrenners verschenen.  De renners moesten 2 x een tijdrit van 4km en van 16km rijden. 2,5 uur voor de ritten dronk men een halve liter rode bietensap die de ene keer wel en de andere keer geen nitraat bevatte. De prestatie na het drinken van de gewone, nitraatrijke, rode bietensap waren beter dan na de sap waar het nitraat uit was gehaald. Gemiddeld was het verschil 11 seconden op de 4km tijdrit en 45 seconden op de 16km tijdrit. Dit kwam omdat bij hetzelfde zuurstofverbruik men meer energie (watt) kon voortbrengen. Een bloedvatverwijdende werking van het nitraat en de geringere zuurstofbehoefte van de spieren zijn hiervoor verantwoordelijk. De auteurs benadrukken dat, afgezien van het nitraat, de polyfenolen en betacyanine in rode bieten ook een gunstige invloed op de gezondheid en de prestaties kunnen hebben.

Quinoa Salade

Tip: ook lekker als avondmaaltijd met een stuk gegrilde kipfilet erbij.

Ingrediënten (2 personen):

  • 50 gram quinoa
  • 2 handjes bevroren doperwtjes
  • 1,5 bosuitjes
  • een stuk of zeven sprieten bieslook
  • een flinke hand verse muntblaadjes
  • een halve komkommer, in heel kleine blokjes gesneden
  • een ½ plak feta
  • goede olijfolie
  • peper

 Bereiding:

  • Spoel de quinoa in een fijn vergiet af met koud water (anders wordt -ie een beetje bitter) en kook volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Doe de doperwtjes in de saladekom (kan gewoon bevroren) en voeg de komkommer, bieslook, munt en bosuitjes toe.
  • Roer alles even door elkaar en breng op smaak met zwarte peper (zout hoeft niet, de feta is al best zout).
  • Verkruimel nu de feta erover.
  • Zodra de quinoa klaar is laat je deze helemaal uitlekken en roer je ‘m los met een vork. Meng nu zorgvuldig door de salade.
  • Maak af met een flinke scheut goede olijfolie.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Movelife helpt je om fit in de breedste zin van het woord te zijn met een nieuwsbrief die je inspireert over voeding, beweging en herstel.