nu aan het lezen: Trainen na kanker

TERUG
< TERUG

Trainen na kanker

Als je kanker hebt of hebt gehad, krijg je te maken met allerlei medisch en paramedisch specialisten op jouw weg naar genezing. Je bent patiënt en wordt, ondanks dat dit vaak niet zo bedoeld is, ook zo behandeld. Er komt een punt dat je weer van het leven wilt genieten en wilt werken aan je belastbaarheid. Het stigma “patiënt” wil je van je af schudden. Werken aan je gezondheid in een prettige en goed verzorgde, veilige (sport)omgeving waar je niet behandeld wordt als patiënt is wat je kan helpen naar meer kwaliteit van leven.

 

Binnen Movelife bieden we speciaal voor mensen die een behandeltraject voor kanker hebben ondergaan tailor made leefstijlprogramma’s. Na een persoonlijke intake kijken we samen naar welke beweegvorm passend is voor het opbouwen van conditie en kracht. Onderdeel van het programma is voedingscoaching ten behoeve van spierbehoud en toename van energie.

 

Herken je dit bij jezelf?

 

Een veelvoorkomende klacht na behandeling met chemotherapie is vermoeidheid. Dankzij wetenschappelijk onderzoeken weten we dat sport en bewegen een positieve invloed kan hebben op deze vermoeidheid. Mensen ervaren door middel van beweging minder klachten.

 

Je neemt het heft in eigen handen

Eigen regie over je behandeling en herstel is heel belangrijk. De diagnose ‘kanker’ gooit je leven overhoop. Net als de behandeling van de ziekte, trouwens. Goed voor jezelf zorgen is dan extra belangrijk! Daar hoort sporten ook bij. Wanneer je kanker hebt, is sporten niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Het is de ideale manier om te ontspannen in een spannende levensfase.

 

Fit naar de start

De behandeling die je krijgt, hangt af van het soort kanker dat je hebt. Helaas hebben een operatie, chemotherapie en een bestraling één ding gemeen: ze zijn een aanslag op je gestel. Daarom is sporten vóór je kankerbehandeling belangrijk. Hoe sterker je de behandeling ingaat, hoe beter je de klappen opvangt die je tijdens de behandeling krijgt.

 

Met een gedegen plan weer richting vitaliteit

Herstellen van je kankerbehandeling vraagt geduld. Dat zul je ook merken tijdens je sessies bij Movelife. Bij Movelife passen we de sessies aan op hoe jij je voelt op dat moment. Wat dat betreft, krijg je geen speciale behandeling. We doen dit ook voor klanten die nooit kanker hebben gehad. Ook met jou zoeken we de grenzen op, zodat je effectief werkt aan je kracht en uithoudingsvermogen.

 

Bewust van gezonde voeding

Wij helpen je graag met het vinden van een voedingspatroon dat je lekker vindt, waar ook alle bouwstoffen in zitten die je nodig hebt voor een optimaal herstel. De eetgewoontes die je als kankerpatiënt op doet, kun je later ook goed gebruiken. Als kankersurvivor heb je baat bij gezond eten. De kans op recidief is kleiner met een gezond gewicht en een gezonde levensstijl.

Oppassen voor gewichtsverlies
Bij sommige kankerbehandelingen loop je het risico om snel, veel gewicht te verliezen. Dat is niet de bedoeling. Als je kiest voor voedingsbegeleiding houden we je gewicht in de gaten en kunnen we snel aan de bel trekken als je teveel afvalt.

 

Samenwerking met UMC Utrecht

 

Vanuit het UMC Utrecht is Movelife betrokken bij wetenschappelijk onderzoek naar de effecten en implementatie van leefstijl interventies bij mensen na hun kanker behandeling. Kom je bij Movelife werken aan je gezondheid dan kun je als deelnemer ook bijdragen aan meer praktijk kennis door het regelmatig invullen van specifieke vragenlijsten. Een landelijk netwerk van oncologisch trainers zorgt voor het verzamelen van deze belangrijke praktijk data om de effectiviteit van leefstijl interventies te meten. Wil je hier meer over weten, neem een kijkje op de website van https://www.oncofitness.nl/

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Movelife helpt je om fit in de breedste zin van het woord te zijn met een nieuwsbrief die je inspireert over voeding, beweging en herstel.