Altijd ziek op vakantie

Cortisol is een sterk hormoon dat grote invloed heeft op ons systeem.

Zo is het een lichaamseigen ontstekingsremmer. Dan zou je kunnen denken, dat is toch goed. Maar dan geniet de term ontsteking nog wat uitleg. Ons lichaam reageert op ongewenste indringers door te ontsteken. Dit noemen we ook wel de ontstekingsreactie. Bij een ontsteking zien we dat het lichaam aan het werk gaat om te herstellen. Er is misschien iets kapot of er is sprake van een ziekteverwekker. In sommige gevallen krijg je zelfs koorts of verhoging. Een hele gezonde en effectieve reactie om het lichaam te ontdoen van niet wenselijke organismen.

We zijn de hele dag omgeven door dit soort ziektekiemen. En ze dringen ook geregeld ons lichaam binnen.

Cortisol onderdrukt of remt het immuunsysteem. Evolutionair gezien ook wel terecht, want het is niet zo handig om ziek te worden op het moment dat we moeten vechten of vluchten.

Staan we langdurig onder spanning en pakken we te weinig rust, of slapen slecht, dan zien we dat de cortisol spiegel in ons lichaam stijgt. Cortisol wordt ook wel het stress hormoon genoemd en komt dus vrij bij zowel fysieke als mentale stress. Het zorgt er onder anderen voor dat ons lichaam in een survival stand komt. Alle lichamelijke functies staan op standje overleven.

Zodra het lichaam en geest tot rust komen, lees vakantie, daalt de hoeveelheid cortisol in het lichaam. En die sluimerende ontsteking krijgt dan de kans om even los te gaan. Resultaat: De eerste dagen van de vakantie een fikse verkoudheid of met koorts op bed.

Een hele logische reactie van het lichaam dus, als je het effect van cortisol snapt.

Ga je binnenkort op vakantie, misschien vandaag al starten met het verlagen van je cortisol. Nieuwsgierig naar hoe je dat doet?

Een gezond en sterk lichaam in 12 weken

  • training- en leefstijlprogramma
  • 6 - 8 deelnemers per groep
  • 3 trainingen per week
  • Voedingsrichtlijnen en weekmenu's
  • Leefstijl coaching

Personal-training-utrecht-oost

Personal training utrecht Doe mee met het unieke Movelife één-op-één concept. Personal training in Utrecht. Verantwoord trainen onder fysiotherapeutische begeleiding Personal training volgen in Utrecht?

Lees meer »