Altijd ziek op vakantie

Cortisol is een sterk hormoon dat grote invloed heeft op ons systeem.

Zo is het een lichaamseigen ontstekingsremmer. Dan zou je kunnen denken, dat is toch goed. Maar dan geniet de term ontsteking nog wat uitleg. Ons lichaam reageert op ongewenste indringers door te ontsteken. Dit noemen we ook wel de ontstekingsreactie. Bij een ontsteking zien we dat het lichaam aan het werk gaat om te herstellen. Er is misschien iets kapot of er is sprake van een ziekteverwekker. In sommige gevallen krijg je zelfs koorts of verhoging. Een hele gezonde en effectieve reactie om het lichaam te ontdoen van niet wenselijke organismen.

We zijn de hele dag omgeven door dit soort ziektekiemen. En ze dringen ook geregeld ons lichaam binnen.

Cortisol onderdrukt of remt het immuunsysteem. Evolutionair gezien ook wel terecht, want het is niet zo handig om ziek te worden op het moment dat we moeten vechten of vluchten.

Staan we langdurig onder spanning en pakken we te weinig rust, of slapen slecht, dan zien we dat de cortisol spiegel in ons lichaam stijgt. Cortisol wordt ook wel het stress hormoon genoemd en komt dus vrij bij zowel fysieke als mentale stress. Het zorgt er onder anderen voor dat ons lichaam in een survival stand komt. Alle lichamelijke functies staan op standje overleven.

Zodra het lichaam en geest tot rust komen, lees vakantie, daalt de hoeveelheid cortisol in het lichaam. En die sluimerende ontsteking krijgt dan de kans om even los te gaan. Resultaat: De eerste dagen van de vakantie een fikse verkoudheid of met koorts op bed.

Een hele logische reactie van het lichaam dus, als je het effect van cortisol snapt.

Ga je binnenkort op vakantie, misschien vandaag al starten met het verlagen van je cortisol. Nieuwsgierig naar hoe je dat doet?

Wim Hof Methode

  In de workshop komen de volgende onderdelen aan bod:  De ademoefening waarmee Wim Hof wetenschappers versteld deed staan. Een techniek om verzuring van de

Lees meer »

Quinoa Salade

Tip: ook lekker als avondmaaltijd met een stuk gegrilde kipfilet erbij. Ingrediënten (2 personen): 50 gram quinoa 2 handjes bevroren doperwtjes 1,5 bosuitjes een stuk

Lees meer »

Kaneel

Allereerst is het goed om te weten dat 90% van de verkochte kaneel geen echte kaneel is. Het is de goedkope Cassia, een achterneefje van

Lees meer »

In de huidige tijd is het voor iedereen een uitdaging om in beweging te blijven en gestructureerd te blijven trainen. Daarbij geven de huidige omstandigheden aanleiding om af en toe wat tijd voor je zelf te nemen, stoom af te blazen en energie op te laden. Bij Movelife bieden we de mogelijkheid om onder begeleiding van een fysio / coach / trainer aan je gezondheid te blijven werken.
Wij hanteren strikte richtlijnen met betrekking tot het houden van 1,5 meter afstand.
- De materialen voor gebruik tijdens de trainingen worden grondig schoongemaakt en gedesinfecteerd.
- Heb je klachten zoals omschreven door het RIVM dan blijf je thuis. Dat geldt ook voor onze collega's.
- Voor en na de training wassen we onze handen.
- Je gebruikt een grote eigen handdoek tijdens de training
- Je gebruikt je eigen bidon tijdens de training

De informatie op onze website zal in sommige gevallen niet volledig up to date zijn. Sommige programma's (waaronder alle programma's in groepen) kunnen we tot nadere berichtgeving vanuit de overheid niet aanbieden. We hebben ervoor gekozen om onze small group trainingen gedurende onbepaalde tijd in de buitenlucht te verzorgen. Je vind op onze website voldoende informatie over onze werkwijze. Wil je meer informatie dan nodigen we je graag uit voor een persoonlijke kennismaking.

Movelife Leidsche Rijn
Pablo Picassostraat 216
3544 NX Utrecht
Leidscherijn@movelife.nl
Movelife Utrecht Oost
St. Janshovenstraat 1a
3572 RA Utrecht
Utrecht@movelife.nl